Allergének

Melyek az élelmiszer allergének, vagy intoleranciát okozó anyagok?

A 1169/2011/EU Rendelet az alábbi allergiát és intoleranciát okozó anyagokat nevesíti.
Esetükben kötelező a fogyasztó tájékoztatása:

Glutént tartalmazó gabonafélék
Glutént tartalmazó gabonafélék
Földimogyoró és a belőle készült termékek
Földimogyoró és a belőle készült termékek
Zeller és a belőle készült termékek
Zeller és a belőle készült termékek
Rákfélék és a belőlük készült termékek
Rákfélék és a belőlük készült termékek
Szójabab és a belőle készült termékek
Szójabab és a belőle készült termékek
Mustár és a belőle készült termékek
Mustár és a belőle készült termékek
Csillagfürt és a belőle készült termékek
Csillagfürt és a belőle készült termékek
Tojás és a belőle készült termékek
Tojás és a belőle készült termékek
Tej és az abból készült termékek
Tej és az abból készült termékek
Szezámmag és a belőle készült termékek
Szezámmag és a belőle készült termékek
Puhatestűek és a belőlük készült termékek
Puhatestűek és a belőlük készült termékek
Hal és a belőle készült termékek
Hal és a belőle készült termékek
Diófélék, azaz mandula, mogyoró, dió, kesudió, pekándió, brazil dió, pisztácia, makadámia vagy queenslandi dió és a belőle készült termékek
Diófélék, azaz mandula, mogyoró, dió, kesudió, pekándió, brazil dió, pisztácia, makadámia vagy queenslandi dió és a belőle készült termékek
Kén-dioxid és az SO2-ben kifejezett szulfitok 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter összkoncentrációt meghaladó mennyiségben
Kén-dioxid és az SO2-ben kifejezett szulfitok 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter összkoncentrációt meghaladó mennyiségben
Glutént tartalmazó gabonafélék
Glutént tartalmazó gabonafélék
Földimogyoró és a belőle készült termékek
Földimogyoró és a belőle készült termékek
Zeller és a belőle készült termékek
Zeller és a belőle készült termékek
Rákfélék és a belőlük készült termékek
Rákfélék és a belőlük készült termékek
Szójabab és a belőle készült termékek
Szójabab és a belőle készült termékek
Mustár és a belőle készült termékek
Mustár és a belőle készült termékek
Csillagfürt és a belőle készült termékek
Csillagfürt és a belőle készült termékek
Tojás és a belőle készült termékek
Tojás és a belőle készült termékek
Tej és az abból készült termékek
Tej és az abból készült termékek
Szezámmag és a belőle készült termékek
Szezámmag és a belőle készült termékek
Puhatestűek és a belőlük készült termékek
Puhatestűek és a belőlük készült termékek
Hal és a belőle készült termékek
Hal és a belőle készült termékek
Diófélék, azaz mandula, mogyoró, dió, kesudió, pekándió, brazil dió, pisztácia, makadámia vagy queenslandi dió és a belőle készült termékek
Diófélék, azaz mandula, mogyoró, dió, kesudió, pekándió, brazil dió, pisztácia, makadámia vagy queenslandi dió és a belőle készült termékek
Kén-dioxid és az SO2-ben kifejezett szulfitok 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter összkoncentrációt meghaladó mennyiségben
Kén-dioxid és az SO2-ben kifejezett szulfitok 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter összkoncentrációt meghaladó mennyiségben

Az átlagos és mindennapi vendéglátásban nem üzemelnek teljes allergén összetevő mentességet garantáló üzletek, nincsenek elkülönített allergén mentes ételeket készítő konyhák.

Ételeink az összetevőként jelzett allergének mellett nyomokban tartalmazhatnak további allergéneket.